Versteend hout fossiel

Versteend hout is een type fossiel dat ontstaat wanneer hout zoals bomen gedurende duizenden tot miljoenen jaren mineralen absorberen en vervangen, waardoor het hout versteent. Dit proces vindt plaats onder specifieke geologische omstandigheden, mee... lees meer >

persoonlijk advies
Wilt u advies? Bel ons op 0481 - 371 333.
We voorzien u graag van advies.

Alles over dit accessoire

Eigenschappen

Product 9078
Materiaal Natuursteen, Versteend hout
Productsoort Ruwe steen
Subtype Staande steen zonder vloer

Productomschrijving

Versteend hout is een type fossiel dat ontstaat wanneer hout zoals bomen gedurende duizenden tot miljoenen jaren mineralen absorberen en vervangen, waardoor het hout versteent. Dit proces vindt plaats onder specifieke geologische omstandigheden, meestal wanneer organisch materiaal begraven raakt onder sedimenten en blootgesteld wordt aan water doordrenkt met mineralen, zoals siliciumdioxide (kwarts), calciet of pyriet.


Het resultaat is een gesteente dat de structuur en soms zelfs de textuur van het oorspronkelijke hout behoudt, maar nu volledig gemineraliseerd is. Versteend hout kan verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de mineralen die tijdens het fossielvormingsproces zijn opgenomen, variërend van wit en beige tot rood, bruin, blauw en groen.

Esthetische aantrekkingskracht:
Versteend hout heeft een unieke en vaak mooie uitstraling met kleurrijke patronen en texturen.

Duurzaamheid:
Doordat het hout gedurende miljoenen jaren is gemineraliseerd, is versteend hout buitengewoon hard en duurzaam, waardoor het bestand is tegen slijtage en beschadiging.


Uniek:
Elk stuk versteend hout is uniek vanwege de verschillende patronen en kleuren die ontstaan door het mineralisatieproces, waardoor het een waardevol en interessant verzamelobject is.


Historische waarde:
Versteend hout biedt inzicht in het verleden, aangezien het de overblijfselen zijn van oude bomen of planten die miljoenen jaren geleden leefden, waardoor het een waardevol stukje natuurlijke geschiedenis is.


Spirituele betekenis:
Voor sommige mensen heeft versteend hout spirituele betekenissen en wordt het beschouwd als een aardende steen die stabiliteit, kracht en verbondenheid met de natuur symboliseert.


Milieuvriendelijk:
Aangezien versteend hout een natuurlijk materiaal is dat gevormd wordt door geologische processen, wordt het beschouwd als een milieuvriendelijke keuze voor decoratie en bouwmaterialen, omdat het geen schadelijke chemicaliën bevat.Het versteende hout is van de boomsoort: Dipterocarpus

Natuursteen

Natuursteen is misschien wel het bekendste materiaal voor het gebruik in grafstenen. De natuurlijke schoonheid en grote variatie in soorten en kleuren in combinatie met een goed esthetisch ontwerp maken dat we met natuursteen een heel persoonlijk gedenkteken kunnen maken. Omdat het materiaal zo goed bestand is tegen de elementen geven wij tot 20 jaar garantie op veel natuursteensoorten.Versteend hout
Versteend hout is 22 miljoen jaar oud en heeft de hardheid van graniet. Het versteende hout in onze collectie komt oorspronkelijk van de boomsoort Dipterocarpus wat in de loop van miljoenen jaren is versteend. Dit proces van verstening wordt in gang gezet wanneer de oorspronkelijke boom bijvoorbeeld door een aardverschuiving bedolven raakt onder de grond. Als vervolgens de boom onder de grond gaat rotten en op dezelfde snelheid mineralen uit grondwater zich afzetten in de boom, dan blijft de boom op celniveau in tact, waarbij de organische bestanddelen worden vervangen door mineralen. De verscheidenheid aan kleur in het versteende hout komt door de verschillende mineralen of metalen die zich hebben afgezet in het het materiaal. Hierbij kunt u denken aan ijzer, koper, kwarts, chroom, silica en meer.