De 3 grootste uitdagingen voor uitvaartondernemers: herken jij ze?Deel 3

Een eigen onderneming starten en succesvol maken, is zeker niet altijd eenvoudig. Weet dan dat iedere uitvaartondernemer vroeg of laat te maken krijgt met een uitdaging, of twee. Uit eigen ervaring en gesprekken met collega uitvaartondernemers zijn dit dé 3 grootste uitdagingen. Volgens mij dan, en volgens jou?

Naamsbekendheid: mensen weten niet dat ik besta

Niemand is dagelijks met de dood bezig, daardoor is naamsbekendheid an sich al erg lastig in onze branche. Hoe weten ze dan toch van jouw bestaan? Adverteer je in de plaatselijke krant? Hoe vaak doe je dat? Niet iedereen is financieel krachtig genoeg om dit te doen, in ieder geval niet elke week. Er zijn zoveel andere manieren om aan je naamsbekendheid te werken en jezelf en je werk zichtbaarder te maken. De nieuwe wereld, online en offline. Feit blijft: naamsbekendheid krijgen, is heel hard werken.

Opvallen: waarom zouden mensen voor mij kiezen?

Elk jaar overlijden er zo’n 150.000 mensen in Nederland. Iedereen vist in deze zelfde vijver. Met iedereen bedoel ik de 1.900 uitvaartondernemingen die ons land rijk is (bron: UitvaartBranchemonitor 2017). Hiervan is 77% zelfstandig ondernemer. Het goede nieuws voor hen is, dat door veranderingen in de maatschappij mensen steeds bewuster kiezen met wie zij de uitvaart willen regelen en wat zij willen gaan doen. Persoonlijke aandacht en het delen van kennis speelt meer een meer een rol. Het ‘slechte’ nieuws: er zijn zoveel concurrenten, probeer dan maar eens op te vallen. Een grote naamsbekendheid is al een uitdaging, laat staan je onderscheiden van collega’s in de regio. Iedereen zegt dat hij of zij een mooie uitvaart verzorgt. Dit op een persoonlijke manier doet. Iedereen is 24/7 bereikbaar. Wat maakt dan dat jij je onderscheidt? Wat doe jij wat anderen niet doen? Wat draag je uit?

Balans: werk en privé lopen door elkaar

Je weet nooit wanneer je een melding krijgt. Dat kan op elk moment van de dag, ook in het weekend. Het is daarom soms lastig om leuke dingen te plannen, laat staan een weekendje weg te gaan. De druk om continu beschikbaar te zijn, is altijd aanwezig en voelbaar. Misschien herken je het telefoongesprek wel van een dochter die mij om 4 uur ‘s nachts wakker belde, omdat zij bang was dat de koeling was uitgevallen. Of een ander voorbeeld dat je uiteindelijk laat in de avond terugkomt van een volle werkdag en je administratie moet doen. Het is een baan die veel van je vraagt.

Inspirerende tips en oplossingen

Hoe zorg je er nu voor dat je deze uitdagingen de baas wordt en blijft? Tips en oplossingen ter inspiratie geef ik nog niet in dit artikel, maar deze ga ik je zeker de komende tijd geven in deel 2, 3 en 4. Waarom? Omdat ik je wil helpen een nog succesvollere uitvaartondernemer te worden. En een blije, waarbij er genoeg ruimte is voor ontspanning en je privéleven. Schrijf je daarom in voor onze nieuwsbrief (als je dat nog niet hebt gedaan) en je krijgt elke 3 weken een frisse, inspirerende nieuwsbrief volop tips, ideeën en links naar interessante artikelen!

grafmonumenten den hollandsche contact
0481 – 371 333

“Zo goed mogelijk online vindbaar zijn voor klanten, een uitdaging die Ewoud keer op keer aangaat. Met ruim 10 jaar ervaring weet hij inmiddels perfect hoe hij dit moet bereiken. “Er liggen nog zoveel mooie kansen voor de uitvaartbranche op online gebied.” – Ewoud Smedinga, online marketeer

Heeft u hulp nodig? Stel uw vraag.