Den Hollandsche eert 70 jarig bestaan Van steenhouwer tot inspirator van het nieuwe gedenken

Elst (GLd.), 13 december 2016 – Den Hollandsche Gedenktekens viert deze maand haar 70 jarig bestaan. De wereld van het gedenken is sinds haar oprichting in 1946 flink veranderd. Het bedrijf veranderde gestaag van een traditionele steenhouwerij voor het maken van grafstenen tot een modern bedrijf met vijf sfeervolle winkels waar gedenktekens in de meest uiteenlopende vormen worden ontworpen en gemaakt. Reden voor Den Hollandsche om haar klanten tot en met 7 januari aanstaande 7% jubileumkorting te bieden op alle gedenktekens, accessoires en urnen.

1946 – 2017: van standaard naar persoonlijk en bijzonder

Vlak na de tweede wereldoorlog werd door de gebroeders Schoot in Elst (vlakbij Arnhem) aan de Willemsstraat een steenhouwerij opgericht. Het was toen nog gebruikelijk dat overledenen werden begraven. Het cremeren had al wel in 1914 zijn intrede gedaan, maar in de periode 1940 – 1950 was het percentage crematies in Nederland nog geen 2% van het totaal aantal uitvaarten.

Crematies in Nederland - Bron: LVC

Grafiek: percentage crematies in Nederland sinds 1914. Bron data: Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC)

In deze periode werden grafstenen met name gemaakt zachte steensoorten zoals Belgisch Hardsteen en marmer. Steensoorten die als nadeel hadden poreus te zijn, waardoor vochtplekken en verwering met de jaren zichtbaar kunnen worden. De familie van een overledene kon bij de steenhouwer uit slechts enkele standaard vormen kiezen en werd er vooral besproken welke tekst op de grafsteen moest komen. Als een familie het budget ervoor had, werd de eerst ‘sobere’ steen, gedecoreerd met bijvoorbeeld een structuur op het oppervlak, een handgemaakt beeld of uitgevoerd met letters van brons.

In de jaren daarna werden ook andere andere, hardere steensoorten gebruikt zoals zwart graniet, die beter bestand zijn tegen weersinvloeden, maar waren de grafmonumenten op begraafplaatsen nog vaak sober van ontwerp. Wel groeide de variatie in het aanbod en konden mensen inmiddels in folders en brochures kiezen uit een aantal grafmonument-modellen in verschillende materialen en kleuren om daar een tekst op laten zetten.

Is deze andere aanpak dan ook terug te zien in de vorm van hoger prijskaartje voor de gedenktekens? Niet volgens Ter Steege: “Samen met de nabestaanden verwerken we al schetsend de wensen en ideeën in het ontwerp, waarbij we goed letten op het budget, zonder daarvoor op kwaliteit en schoonheid te moeten inleveren. De nabestaanden weten bovendien exact wat de totale kosten, inclusief vergunning en plaatsing, zullen zijn”. Den Hollandsche wil met deze aanpak haar gedenktekens bereikbaar maken voor een zo breed mogelijk publiek.

In 1955 werd cremeren in Nederland officieel toegestaan en groeide het aantal crematies aanzienlijk, met name vanaf de jaren ‘70 tot aan de dag van vandaag. Hoewel dit bedrijf ook andere natuursteenproducten vervaardigde, werd het voor steenhouwers moeilijker om winstgevend te blijven vanwege de krimpende vraag naar grafmonumenten. In 2005 kwam er een grote verandering toen het oude natuursteenbedrijf Schoot, inmiddels gevestigd aan de Pascalweg in Elst, werd overgenomen door Wim ter Steege en haar huidige naam “Den Hollandsche” kreeg.

Het nieuwe gedenken

De naamswijziging naar Den Hollandsche ging gepaard met een grondige metamorfose. Vanuit het besef dat een natuursteenbedrijf in de traditionele vorm niet meer aansloot op de wensen van families, ging Den Hollandsche zich geleidelijk aan alleen richten op het ontwerpen en maken van persoonlijke en bijzondere gedenktekens. Ieder mens heeft zijn of haar unieke leven geleid en elke nabestaande gedenkt die persoon op een eigen manier. Toch zijn er in de afgelopen decennia veel grafmonumenten gemaakt die de unieke kenmerken van de overledene niet genoeg tot uiting brachten. Daar wilde Den Hollandsche verandering in brengen.

De oude steenhouwerij is in korte tijd veranderd van een natuursteenbedrijf naar een ontwerper en maker van gedenktekens. Rondom het bedrijf is een grote inspiratietuin aangelegd en de showroom is veranderd in een sfeervolle en creatieve inspiratiewinkel. Nu kunnen families die op zoek zijn naar een gedenkteken, in alle rust rondkijken zowel in de tuin als in de winkel, maar ook op de uitgebreide website om ideeën op te doen. Een bijzonder verschil met vroeger is dat de winkel niet meer vol staat met grafstenen, maar juist met inspiratie, beelden, accessoires, kunst, assieraden, urnen en meer. De voorbeelden van gedenktekens zijn opgesteld in de tuin, waardoor mensen de voorbeelden kunnen bekijken op een representatieve manier, buiten, zoals deze uiteindelijk ook op een begraafplaats komen te staan.

Inspiratietuin grafmonumenten - Den Hollandsche Elst

De inspiratietuin met grafmonumenten en gedenktekens

De rol van design

Een ontwerper van Den Hollandsche maakt samen met de familie een uniek ontwerp, waarin alle wensen en persoonlijke kenmerken worden verwerkt. Design is de laatste jaren een belangrijke rol gaan spelen. Een gedenkteken is niet langer ‘somber’, maar het mag verbeeld hoe iemand was: lief, zacht, modern, stoer of natuurlijk. In de gedachte van het nieuwe gedenken hoort niet alleen ‘afsluiting’ en rouw, maar bovenal het eren van het leven. Dat is terug te zien in de ontwerpen. Daarnaast worden gedenktekens ook niet meer gemaakt van alleen bewerkt natuursteen. Creatieve materialen als glas, rvs, hout, cortenstaal en natuurlijke elementen als zwerfkeien, versteend hout en onbewerkte stenen zijn nu erg geliefd bij klanten van Den Hollandsche.

Voorbeelden van grafmonumenten met moderne en natuurlijke materialen

Voorbeelden van grafmonumenten uitgevoerd met moderne en natuurlijke materialen

Een bijzondere jubileummaand

Den Hollandsche Gedenktekens kijkt met trots terug op de ontwikkelingen die het bedrijf in de afgelopen 70 jaar heeft doorgemaakt. Ter ere hiervan geeft Den Hollandsche 7% korting op alle gedenktekens, urnen, accessoires en andere artikelen tot en met 7 januari 2017. Mensen die van de jubileumkorting gebruik willen maken, kunnen hiervoor terecht op www.denhollandsche.nl of zijn van harte welkom in één van de vijf inspiratiewinkels verdeeld over Nederland.

12 december 2016