Gedenkplek donoren RotterdamDe symbolische betekenis en totstandkoming van het monument

Voor mensen die hun lichaam na overlijden ter beschikking van de wetenschap stellen, is op Begraafplaats Hofwijk in Rotterdam een speciale gedenkplek tot stand gekomen. Het monument is samen met het Erasmus Medisch Centrum ontworpen en vervaardigd door Den Hollandsche Gedenktekens.

Het gedenkteken draagt de naam ‘de gever’ en is genoemd naar het gelijknamige gedicht dat in het gedenkteken is aangebracht. Het gedicht is geschreven door Jolien W. Hilhorst, student Geneeskunde.

Tijdens de officiële onthulling van het monument door burgemeester Aboutaleb hebben een aantal nabestaanden aangegeven dat ze meer wilde weten over de totstandkoming van het gedenkteken. Op deze pagina laten we iets meer zien over hoe het monument is gemaakt, de gebruikte materialen en de gedachte achter het ontwerp.

Erasmus gedenkmonument begraafplaats hofwijk rotterdam

Het gedenkteken voor donoren

Erasmus gedenkmonument begraafplaats hofwijk rotterdam

Digitaal ontwerp – vooraanzicht

Erasmus gedenkmonument begraafplaats hofwijk rotterdam

Digitaal ontwerp- bovenaanzicht

De gever

Gefixeerd in een nieuwe tijd
Om dat van vroeger te vergeten,
ligt de gever uitgepakt –
ontdaan van al zijn weten.

Laag voor laag wordt afgepeld
tot de kern van het bestaan,
van cellen en van weefsels,
van mijlen nog te gaan,
van hier en nu,
steeds minder van gister.

Beseffend dat wij hier niet zouden staan
als zij van ons niet wisten
dat we verder moeten gaan
om niet in het verleden te geraken.
Zodat wij met geheven hoofd
de gever beter maken.


J.W. Hilhorst
student geneeskunde
11 mei 2010

Gedenkplek donoren rotterdam hofwijk glasplaat met tekst J. Hilhorst student geneeskunde

De symboliek in het monument

Het monument is ontworpen voor veel mensen maar mèt een persoonlijke herkenning voor de nabestaanden. Er is bewust gekozen voor een natuurlijke uitstraling. In het ontwerp is gebruik gemaakt van verschillende materialen, die samen één harmonieus geheel vormen. In de verschillende elementen van het monument zijn symbolen verwerkt.

Het silhouette in cortenstaal

In cortenstaal, het gecorrodeerde staal, is zowel een mannelijke als vrouwelijke vorm uitgesneden. Wanneer de zon aan de achterzijde staat, dan tekent het licht de contouren van het mannelijke en het vrouwelijke. Draait de zon, dan zijn deze contouren aan de achterzijde als schaduwen op de grond getekend. Het licht valt als het ware door het monument. Daardoor krijgt het een mooi open karakter.

gedenkplek donoren hofwijk silhouette cortenstaal

De glasplaat met opschrift van J.W. Hilhorst, Student geneeskunde

De glasplaat is de drager van het gedicht “De gever” en vanwege de gematteerde achterzijde wordt het licht als het ware in het totale monument gevangen. Een van de zijkanten van het glas is gebrokkeld, wat afgebroken leven symboliseert.

gedenkplek donoren glasplaat met tekst J. Hilhorst student geneeskunde

De natuurlijk gevormde stenen

De stenen zijn twee ruwe serpentijnen. Beide stenen hebben een natuurlijke, onbewerkte uitstraling. De spirituele betekenis van serpentijn is: “Zij brengt balans in lichaam en geest”. Serpentijn kenmerkt zich door de vele kleuren die het in zich draagt.

gedenkpek donoren Rotterdam serpentijn stenen

De levensschijf

De levensschijf staat voor de volmaaktheid, de cirkel van het leven. Het verlies van iemand wordt gesymboliseerd door het stuk dat uit de schijf is gevallen. Dit stuk wordt gedragen door de serpentijnsteen en de aarde, en staat voor De gever. De levensschijf is uitgevoerd in dolomiet. Dolomiet bevat ijzeroxides en zorgt voor de verbinding met het cortenstaal, de mannelijke en vrouwelijke vorm in het monument.

Erasmus gedenkmonument begraafplaats hofwijk Rotterdam levenschijf

Met de komst van het gedenkteken ‘de gever’ is er voor alle nabestaanden iets tastbaars gekomen op een mooie en speciale gedenkplek op de Begraafplaats Hofwijk in Rotterdam.