Joods monument - Culemborgals eerbetoon aan deze bevolkingsgroep die verdwenen is als gevolg van intolerantie
Het Joodse monument ter herinnering aan de verdwenen Joodse gemeenschap in Culemborg is op 5 september 2018 onthuld door Burgemeester Gerdo van Grootheest. Het gedenkteken is geplaatst aan de achterzijde van de voormalige Synagoge waar vroeger de tora-rollen werden bewaard.
Het monument laat ons herinneren aan 38 Culemborgse Joden die werden weggevoerd om daarna door de Nazi’s te worden vermoord.
5 september 2018
onthulling Joods monument
in Culemborg
De gedachte achter het monument
Culemborg heeft van oudsher een vrij grote joodse gemeenschap gehad. Onderzoek naar deze gemeenschap heeft aangetoond dat deze bevolkingsgroep een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van Culemborg tot de stad die zij nu is. De middenstand is bijvoorbeeld in belangrijke mate ontstaan door de vele joodse winkeliers.
Het monument is opgericht als eerbetoon aan deze bevolkingsgroep die verdwenen is als gevolg van intolerantie. Door het geplaatste monument willen u laten stilstaan hoe intolerantie de samenleving ontwricht. “We willen u op deze plek laten nadenken over tolerantie en intolerantie in onze samenleving”.
Het is een sober, maar aansprekend monument geworden. De woorden ‘Verleden’, ‘Heden’ en ‘Toekomst’ zijn verticaal in steen gebeiteld, terwijl op het geroeste metaal ‘Mensen haten als ze niet begrijpen’ is te lezen.
“mensen haten als ze niet begrijpen”
Den Hollandsche Gedenktekens – Inspiratiewinkel Culemborg
de totstandkoming: van schets tot realisatie
Den Hollandsche Gedenktekens (inspiratiewinkel Culemborg) is verantwoordelijk voor de realisatie van het gedenkteken.
Tijdens een bezoek aan de inspiratiewinkel heeft een adviseur van inspiratiewinkel Culemborg samen met de bestuursleden van de stichting “Joods monument Culemborg” een schetsontwerp gemaakt van het monument. Na het bezoek heeft de grafische afdeling van Den Hollandsche het schetsontwerp omgezet in een digitaal ontwerp. Het digitale ontwerp geeft een goed inzicht hoe het gedenkteken er uit komt te zien en is ter goedkeuring opgestuurd naar de bestuursleden van de stichting.
Na goedkeuring van het digitale ontwerp is er nog een vervolgafspraak gemaakt om alles definitief te maken, waarna het gedenkteken door Den Hollandsche Gedenktekens gerealiseerd en geplaatst is.