Memorial Mission Belle B-17G - Nieuw Lekkerlandopgericht om de herinnering aan de neergeschoten bommenwerper levend houden

Op zaterdag 29 september 2018 werd in Nieuw-Lekkerland het monument Mission Belle B-17G onthuld. Het was een bijzondere gebeurtenis waarbij een een lang gekoesterde wens van de Stichting Mission Belle B-17G Memorial, nabestaanden en andere betrokkenen in vervulling is gegaan. Wij hebben de eer gehad dit bijzondere monument te mogen maken.

memorial ission Belle B-17G onthulling
memorial ission Belle B-17G onthulling
memorial mission Belle B-17G na de plaatsing

Het memorial is opgericht om de herinnering aan de neergeschoten B-17G bommenwerper Mission Belle levend houden. Maar ook als eerbetoon aan hen die voor onze vrijheid gevochten hebben. Bij deze crash hebben inwoners van Nieuw-Lekkerland en Lekkerkerk een belangrijke rol vervuld, zowel bij de redding van de overlevenden uit het wrak als bij de (medische) verzorging. We willen dit gedenkteken met, -en voor de samenleving plaatsen.

Joods monument Culemborg onthulling 5 september 2018

De route van de noodlanding

Joods monument Culemborg onthulling 5 september 2018

Gecrashed in de Lek

De missie van Belle B-17G en hoe het afliep

De Belle B-17G vertrok ’s morgens op 1 december 1943 vanuit Engeland om het Duitse Leverkusen te bombarderen. Enkele minuten voor bestemming werden ze geraakt door Duits luchtafweergeschut. De bommen konden nog worden afgeworpen en het beschadigde toestel vloog snel weer richting Engeland.

Op de terugweg werd het toestel boven de Lek opnieuw belaagd, dit keer was het fataal, de piloot was gedwongen om een noodlanding te maken in de Lek, in de buurt van Nieuw-Lekkerland.

Niet alle bemanningsleden overleefden de noodlanding, 3 bemanningsleden verdronken en 7 bemanningsleden werden gered. De gewonden werden eerst verzorgd en uiteindelijk kwamen alle 7 overlevenden, als krijgsgevangenen, terecht in kampen. De kampen werden in mei 1945 bevrijd.

Bezoek de website: www.missionbelle.nl voor meer details en informatie.

Bezoek ook de Facebook pagina van Mission Belle Stichting B17-G Memorial:

Missionbelle op Facebook.

Joods monument Culemborg mensen haten als ze niet begrijpen

De totstandkoming van het gedenkteken

van schets tot realisatie

Herdenkingsmonumenten zijn persoonlijk en worden daarom altijd op maat ontworpen. Een adviseur van Den Hollandsche is, tijdens een persoonlijk gesprek, samen met leden van de stichting “Het Memorial Mission Belle B-17G” aan de slag gegaan om een mooi en toepasselijk ontwerp te maken. Al schetsende en pratende is samen met leden van de stichting het gedenkteken vormgeven. Tijdens het schetsen is soms even een uitstapje gemaakt naar de showroom en inspiratietuin om voorbeelden van belettering, steensoorten en materialen in het echt te bekijken. Dit om de juiste keuzes te kunnen maken wat het beste past om het gedenkteken een gepaste uitstraling te geven.

Na het bezoek heeft de grafische afdeling van Den Hollandsche het schetsontwerp omgezet in een digitaal ontwerp. In het digitale ontwerp is het gedenkteken tot in de kleinste details uitgewerkt. Dit digitale ontwerp is ter goedkeuring opgestuurd naar de bestuursleden van de stichting.

Na goedkeuring van het digitale ontwerp is er nog een vervolgafspraak gemaakt om alles definitief te maken, waarna het gedenkteken door Den Hollandsche Gedenktekens gerealiseerd en geplaatst is. Het gedenkteken bevindt zicht langs de Lekdijk tussen Streefkerk en Nieuw-Lekkerland ter hoogte van huisnummer 26.

Joods monument Culemborg ontwerp
Joods monument Culemborg ontwerp digitaal
Joods monument Culemborg
Joods monument Culemborg met verlichting in de avond
oorlogsmonument ontwerp mission belle

Het digitale ontwerp

memorial ission Belle B-17G proefplaatsing

Proefplaatsing

memorial ission Belle B-17G fundering

De fundering

memorial mission Belle B-17G uitgevoerd in RVS

De B17-G uitgevoerd in RVS

memorial ission Belle B-17G plaatsing zuilen

Plaatsing van de zuilen

memorial ission Belle B-17G keien

Plaatsing keien

memorial ission Belle B-17G plaatsing vliegtuig RVS

Plaatsing B-17G

memorial mission Belle B-17G plaatsing sierstenen

Plaatsing sierstenen

memorial mission Belle B-17G geplaatste gedenkteken

Memorial Mission Belle B-17G