Oorlogsmonument begraafplaats St. Laurentius - RotterdamOpgericht om de namen in herinnering te houden van hen die hun leven hebben gegeven

Op maandag 10 augustus 2020 werd in Rotterdam een monument onthuld voor zes slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Het monument is samen met de Oorlogsgravenstichting en de familie ontworpen om de namen in herinnering te houden van hen die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid.

De datum van 10 augustus is geen toevallige datum. Het is de naamdag van de patroon van het Bisdom en de stad Rotterdam, de H. Laurentius, èn deze datum ligt dicht bij de datum van 15 augustus, waarop wij mogen gedenken dat het Koninkrijk der Nederlanden 75 jaar in vrijheid leeft.

Oorlogsmonument begraafplaat St. Laurentius Rotterdam
Oorlogsmonument begraafplaat St. Laurentius Rotterdam
Oorlogsmonument begraafplaat St. Laurentius Rotterdam

De slachtoffers die hun leven gegeven hebben

De slachtoffers die hun leven gegeven hebben voor de vrijheid en rusten op de R.K. Begraafplaats St. Laurentius Rotterdam, zijn:

Leonardus Julianus Fleghaar (9 maart 1920 – 10 september 1944),
Adam Joseph Hirschmann (4 mei 1914 – 10 mei 1940),
Petrus Josephus Marie Jungerhans (24 juni 1926 – 19 februari 1945),
Johannes Josephus Maria van der Loo (2 maart 1914 – 22 september 1944),
Pieter Herman Magré (9 december 1915 – 20 februari 1945),
Anthonius Johannes Worsteling (6 augustus 1926 – 3 april 1945).


U kunt het gedenkteken bezoeken op R.-K. Begraafplaats en Crematioruim St. Laurentius, Nieuwe Crooswijkseweg 123 te Rotterdam.

Oorlogsmonument begraafplaat St. Laurentius Rotterdam

De totstandkoming van het gedenkteken

van schetsontwerp tot realisatie en plaatsing

Een oorlogsmonument of herdenkingsmonument wordt vaak uitgevoerd met specifieke persoonlijke details of gemaakt in een herkenbare vorm die emoties oproept. We bieden u de mogelijkheid om vanuit uw eigen ontwerp een herdenkingsmonument te laten realiseren maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het ontwerp geheel vrijblijvend en gratis door onze adviseurs te laten maken.

Het gedenkteken op de R.K. Begraafplaats St. Laurentius Rotterdam, ter nagedachtenis aan de 6 slachtoffers die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid, is een eigen ontwerp. Het gedenkteken is ontworpen door de directie en het bestuur van St. Laurentius. Onze adviseur heeft, in onderling overleg met de directie en het bestuur van St. Laurentius, een kleine wijziging moeten aanbrengen in het ontwerp omdat deze technisch niet uit te voeren was. Het aangepaste ontwerp is vervolgens door de grafische afdeling van Den Hollandsche omgezet in een digitaal ontwerp. In dit digitale ontwerp is het gedenkteken tot in de kleinste details uitgewerkt. Het digitale ontwerp is vervolgens ter goedkeuring opgestuurd naar de stichting St. Laurentius. Na goedkeuring van het digitale ontwerp is het gedenkteken volgens planning gerealiseerd en geplaatst, zodat deze op maandag 10 augustus op de begraafplaats officieel onthuld kon worden.

Oorlogsmonument begraafplaat St. Laurentius Rotterdam

Het monument direct na de plaatsing

Oorlogsmonument begraafplaat St. Laurentius Rotterdam

Het digitale ontwerp

Oorlogsmonument begraafplaat St. Laurentius Rotterdam

Detailfoto van het oorlogsmonument op begraafplaats St. Laurentius in Rotterdam