Sterrenveld begraaf- en gedenkplek Wezepvoor kinderen die in een vroeg stadium van de zwangerschap zijn overleden

Het sterrenveld in Wezep is een speciale plek op de begraafplaats voor kinderen die tijdens of kort na een zwangerschap van minder dan 24 weken overlijden. Voor deze omstandigheden zijn er geen wettelijke regels over begraven of cremeren. Met de komst van het sterrenveld is er voor de ouders nu een mooie gedenkplek gekomen om hun overleden kindje te herdenken.

sterrenveld begraafplaats wezep ontwerp en realistatie

Het sterrenveld in Wezep (Zwolle)

sterrenveld begraafplaats wezep ontwerp en realistatie

Ontwerp

sterrenveld begraafplaats wezep ontwerp en realistatie

Ontwerp met sterretjes

De keuze voor Den Hollandsche

een bijzonder en betekenisvol ontwerp

Bedrijven in de regio werd gevraagd om een ontwerp te maken voor het Sterretjesveld.

Vanuit de jarenlange ervaring in het ontwerpen en maken van zowel kindergedenktekens als gedenktekens voor volwassen, heeft Den Hollandsche Gedenktekens uit Wezep een bijzonder en betekenisvol ontwerp gemaakt.

Uiteindelijk mocht Den Hollandsche ook het ingediende ontwerp realiseren.

Sterrenveld begraafplaats Wezep totstandkoming

De symboliek in het monument

Het ontwerp dat door Den Hollandsche werd gemaakt is volledig ingepast in de bestaande omgeving en maakt daarbij ook gebruik van de beplanting rondom het veld. Zo heeft de grote eik, die aan de rand van het veld staat, een belangrijke rol gekregen in het ontwerp van het gedenkteken en het omliggende Sterretjesveld.

De rhododendrons rondom het veld bieden geborgenheid en beschutting en het gras verbindt de verschillende elementen op het veld met elkaar. Speciaal daarvoor aangebrachte bloemen en struiken zorgen ervoor dat het Sterretjesveld ook een fijne omgeving voor vlinders wordt, wat qua symboliek erg passend is voor deze bijzondere plek. In het ontwerp zijn bankjes verwerkt, zodat je er kunt gaan zitten.

Sterrenveld begraafplaat zwolle wezep

Een kleurrijke plek

Het gedenkteken bestaat uit drie zuilen die van natuursteen zijn gemaakt, waarvan de middelste zuil precies in lijn staat met de grote eik. Deze zacht aanvoelende zuilen hebben speelse decoraties gekregen van de maan en wolken. Daaromheen is er ruimte voor het plaatsen van glazen sterren in verschillende kleuren. Een glazen ster wordt kosteloos beschikbaar gesteld aan de ouders en hierop kan de naam en een datum aangebracht worden. Rechts van het gedenkteken is een gedeelte met ruimte om te begraven. Deze plek is omringd door verschillende elementen van cortenstaal die tezamen een wolk vormen en zo dit gedeelte beschermen.

Met de komst van het sterrenveld is er voor alle nabestaanden iets tastbaars gekomen op een mooie en speciale gedenkplek op de Begraafplaats Bovenheigraaf in Wezep. Het Sterretjesveld is dagelijks te bezoeken van 9:00 uur ‘s ochtends tot zonsondergang.