Persoonlijke ideeën grafsteen symboliek en betekenis

Steeds vaker worden symbolische betekenissen vertaald in een grafmonument. Symbolen zijn tekens met een bepaalde betekenis die voor een soms zeer persoonlijke uitstraling van het monument zorgen. De eeuwenoude symbolen die we gebruiken komen vaak voort uit traditie en geloof terwijl de meer eigentijdse symbolen het beroep of liefhebberij van de overledene symboliseert. Door het toevoegen van een symbool op de grafsteen geeft u het grafmonument een eigen tint.

Uitvoering

Wij bieden u alle mogelijkheden om symbolen op verschillende wijze toe te passen. Dit kan bijvoorbeeld door een klassiek, eeuwenoud symbool, toe te passen op een graf met een eigentijdse uitstraling.

grafsymbolen betekenis duif

Duif

De duif is het symbool voor vrede, maar ook een verwijzing naar eenvoud, zuiverheid en onschuld. De duif met de olijftak in de bek is het symbool van de goede tijding en van de vrede.

grafsymbolen betekenis engel

Grafbeelden

De beelden en figuren worden handmatig en ambachtelijk vervaardigd door onze kunstenaars. Den Hollandsche werkt samen met Nederlandse, maar ook buitenlandse kunstenaars.

symbolische betekenis zon op grafsteen

De zon

Een rijzende zon staat voor vernieuwd leven en wederopstanding. Een ondergaande zon voor de dood en een schijnende zon voor eeuwig leven.

Decoraties en ornamenten

uit collectie of eigen ontwerp

U kunt een accessoire uit onze collectie plaatsen op het monument maar u kunt ook zelf of samen met onze kunstenaar een eigen ontwerp maken voor een grafmonument.

Op onze website treft u een groot aantal voorbeelden aan van symbolen en decoraties. In onze inspiratietuin en showroom in Elst hebben wij nog veel meer voorbeelden beschikbaar.

Duurzaamheid en levenskracht

symbolische betekenis boom

Bomen betekenen duurzaamheid en levenskracht, voor lange tijd, een boom kan immers erg oud worden.

Een boom, diep geworteld in de aarde symboliseert ook verbondenheid tussen mensen.

Bekijk meer voorbeelden van bomen en bloemen.

Verstrengelde handen

liefde, trouw en verbondenheid

Verstrengelde handen verbinden twee grafstenen of twee helften van grafstenen. Hiermee houden echtelieden elkaar ook na de dood vast.

Het symbool van liefde, trouw en de verbondenheid tussen 2 geliefden.

Opengeslagen boek

symbolische betekenis

Grafmonument waar het opschrift en de decoraties zijn geplaatst op een opengeslagen boek.

Een opengeslagen boek verwijst naar het boek des levens, het is een verwijzing naar het boek waarin alle daden opgetekend zijn.

Bekijk voorbeelden van boeken, harten en kussentjes.

grafsymbolen betekenis anker, hart en kruis

Anker, hart en kruis

Dit is het symbool van de belangrijkste Christelijke deugden, geloof, hoop en liefde en staat het voor standvastigheid, vastberadenheid en trouw.

grafsymbolen betekenis vlinder op grafsteen

Zonnebloem

De zonnebloem draait zijn hoofd altijd naar de zon en staat symbool voor het gezicht van de mens dat zich naar het licht draait. Voor gelovigen heeft licht daarin de betekenis van Christus.

grafsymbolen betekenis vogel op grafsteen

Vogel

Een vogel staat symbool voor eeuwig leven, gevleugelde ziel en spiritualiteit.

Tulp op het grafmonument

verschillende betekenissen

De tulp staat symbool voor liefde maar ook voor ijdelheid. Uit een Turkse legende komt de rode tulp als symbool voor perfecte liefde voort.

In de kerkelijke traditie wordt de tulp wel eens gebruikt als symbool van gebed en geloof, vermoedelijk omdat de bloemkelk iets weg heeft van in gebed gevouwen handen.

Engelen en heiligen

grafaccessoires en beelden

Engelen staan bekend als hemelse boodschappers en vormen een brug tussen het hogere en de aarde.

Ons assortiment beelden van engelen en heiligen bestaat uit verschillende formaten beelden in verschillende stijlen, van klassiek tot modern.

Bekijk meer voorbeelden van engelen en heiligen.

Grafsymbolen betekenis

boot of schip

Voor een behouden vaart naar het hiernamaals.

Tegenwoordig passen we dit ook vaak toe als symbool van de hobby van de overledene. Dit maakt het monument zeer persoonlijk.

Bekijk meer voorbeelden van glazen grafmonumenten.

Roos

groot assortiment

De roos heeft als betekenis liefde, vreugde, geluk, genegenheid, maar ook kwetsbaarheid. In het eerste geval is de rode roos bij uitstek bedoeld als teken van liefde. In het laatste geval staat een roos met een gebroken steel symbool voor een afgebroken leven, een overlijden.

In onze showroom ziet u een groot assortiment met bronzen rozen in allerlei uitvoeringen en formaten.

Vlinder

teerheid en drie fases

De vlinder staat symbool voor de onsterfelijke ziel en de kortstondigheid van het leven.

Dit vanwege zijn teerheid en korte levensduur. De vlinder staat ook symbool voor de drie fases die de menselijke ziel doorloopt: leven, dood en wederopstanding.

Bekijk meer voorbeelden van RVS gedenktekens

grafsymbolen betekenis hobby

Hobby

Steeds vaker worden symbolen vanuit een hobby of persoonlijke interesse toegepast. Het maakt het gedenkteken erg persoonlijk.

grafsymbolen hartje

Hartje

Het hart heeft in veel culturen een symbolische betekenis. Een wereldwijde betekenis van het hart is symbool van de liefde dat sinds de middeleeuwen in zwang is.

grafsymbolen betekenis dieren

Dieren

Dieren worden soms toegepast om hun symbolische betekenis, maar worden vaak gebruikt omdat ze iets zeggen over de overledene zelf. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met een passie of hobby.

Wat ziet u zelf

herinneringen

Het meest belangrijk is natuurlijk wat u zelf in een bepaald symbool ziet en welke betekenissen u hieraan geeft. Juist dat maakt het zo persoonlijk.

Een persoonlijk monument zegt iets over de overledene en roept herinnering op. We ontwerpen samen met u een mooi monument waarbij we door de juiste materialen toe te passen het monument die uitstraling geven die zowel goed bij u als bij de overledene past.

Bronzen regenboog

glasparels

Grafsteen waar in het natuursteen de vorm van een rivier is aangebracht. De rivier is gevuld met glasparels welke in diverse kleuren verkrijgbaar zijn.

Een regenboog heeft meerdere symbolische betekenissen. Leven, hoop, goddelijkheid, schepping, inwijding, potentieel, harmonie, voorziening, uitbreiding, hemelvaart, geestelijkheid en transformatie.

Uil op grafsteen

verschillende betekenissen

De uil kent vele symbolische betekenissen. De uil staat voor ons vaak symbool voor wijsheid en voorbij illusie en bedrog. De uil kan immers in het donker zien want anderen niet zien.

In sommige culturen is men bang voor deze wijsheid en ziet men de uil gekoppeld aan heksen en tovenaars.

Vastzetten accessoires

zeer solide

Grafaccessoires kunnen gemakkelijk kwijtraken of weggenomen worden. Daarom zetten wij alle accessoires, van groot tot klein, zeer solide vast.

Dit doen wij door het boren van een montagegaatje, hierin zetten wij het accessoire met een chemisch anker vast.

Christelijke symbolen

kruis

Symbolen hebben vaak een zeer oude oorsprong. De betekenis van bepaalde symbolen is in deze tijd niet altijd even bekend.

Het bekendste symbool is uiteraard, het kruis. Het kruis verwijst naar de kruisdood van Christus. Het is het symbool voor het christelijke geloof.

Bekijk meer voorbeelden van kruizen op een grafsteen.

Decoraties in natuursteen

eigen symboliek

We brengen in het natuursteen alle mogelijk symbolen en figuren aan.

Het kunnen figuren of afbeeldingen vanuit een symbolische gedachte zijn maar ook afbeeldingen van een hobby of kenmerk van de overledene.

Bekijk meer voorbeelden van grafsteen decoraties in natuursteen.

Twee ringen

specifieke eigen uitstraling

Twee ringen worden vaak afgebeeld op een familiegrafsteen waar de echtgenoten samen begraven liggen.

In het geval dat een van de partners nog in leven is, wordt in de meeste gevallen de naam vast vermeld.

De mogelijkheden zijn oneindig

De mogelijkheden voor het ontwerpen van grafstenen zijn oneindig. Wij ontwerpen samen met u en adviseren u over de technische mogelijkheden.

Het samenstellen van gepast monument met de juiste uitstraling doen wij samen met u. Onze creatieve ontwerper maakt geheel vrijblijvend en gratis voor u een ontwerp.

Hoe werkt een persoonlijk ontwerp?

Persoonlijk ontwerp

goed luisteren naar de wensen

Zeer elegant gedenkteken. De engel is door middel van diverse ambachtelijke straaltechnieken tot stand gekomen. Het glas heeft diepte gekregen door het in verschillende gradaties te wazen.

Een gedenkteken als deze komt tot stand door actief te luisteren naar de klant en te weten wat wel en niet esthetisch verantwoord is.

Samen met u ontwerpen we iets moois

een gepast monument

Samen vertalen we uw gedachten, ideeën en gevoelens naar een passend monument. Een monument die zowel goed bij u als bij de overledene past.

Om er zeker van te zijn dat onze adviseurs ruim de tijd voor u kunnen nemen, kunt u uw bezoek het beste even aankondigen.

Meer informatie over een persoonlijk gedenkteken ontwerpen en samenstellen.

Voorbeelden in het echt bekijken

 • Verschillende soorten foto’s op een grafsteen
 • Manieren om persoonlijke ideeën toe te voegen
 • Veel verschillende soorten letters
 • Lantaarns, schalen en vazen
 • Bronzen accessoires
 • Verscheidene soorten glasbewerking
 • Soorten RVS-bewerking
 • Zuilen en sokkels
 • Beeldjes voor op een grafmonument
 • Steentjes en split

Keuzes maken

het moet passen en wij helpen u hierbij

Met alle keuzes die moeten worden gemaakt gaat het uiteindelijk maar om één ding: alles moet goed passen…

 • Het monument moet passen bij de overledene
 • Het monument moet passen bij degenen die het graf geregeld bezoeken en onderhouden
 • De materialen moeten bij elkaar passen en in harmonie zijn
 • Het lettertype moet bij het uiteindelijke model passen
 • Uiteraard moet het financieel ook bij u passen

De totstandkoming van een prijs voor een grafmonument is voor ieder model verschillend. De prijs is namelijk afhankelijk van uw persoonlijke keuzes. We geven u deskundig advies en ontwerpen samen met u een compleet monument vanaf € 1.500 tot … inclusief plaatsing.

Maak een vrijblijvende afspraak