Grafbedekking urnengrafhet liggende gedeelte van het graf

Met de grafbedekking bedoelen we de bedekking van het liggende gedeelte van het graf. Dit is vaak qua oppervlak het grootste gedeelte en vergt het meeste onderhoud. Daarom is het van groot belang tevoren goed na te denken hoe u dat gedeelte van het graf invult.

Een gesloten grafbedekking (zoals een dekplaat) vergt weinig onderhoud, een meer open grafbedekking is onderhoudsgevoeliger.

1. Urnenplaat

afdekking van een urnenkelder

Een urnenplaat vormt de afdekking van een urnenkelder. De urnenplaat kan bestaan uit een vierkante plaat vervaardigd van natuursteen.

Wij zullen bij het ontwerp uitgaan van uw wensen, daarbij steeds rekening houdend met de geldende regels voor een urnenplaat met eventuele omranding op de begraafplaats.

Natuursteen

vele tinten en bewerkingen mogelijk

Natuursteen is in veel kleuren en schakeringen verkrijgbaar, van klassiek zwart tot warm rood of stijlvol groen. Bewerkingen als zoeten, schuren, hakken, vlammen en ‘borstelen’ van het natuursteen geven het materiaal telkens een ander karakter.

Steeds zullen wij in overleg met u de materialen en mogelijkheden die er zijn combineren tot een stijlvol en harmonieus geheel. Uw wensen vormen hierbij het uitgangspunt.

2- Gesloten dekplaat

verschillende materialen mogelijk

De gesloten dekplaat bedekt het gehele graf en is in verschillende materialen uitvoerbaar.

Een gesloten dekplaat ligt bijna altijd vrijwel horizontaal. Wij houden tijdens het ontwerp altijd rekening met de afwatering.

Dekplaat van natuursteen

urn op monument

Gedenkteken van natuursteen waar op de dekplaat een urn is geplaatst. U kunt het monument geheel aan laten passen aan uw wensen, dus ook zonder urn.

Urnen zijn er in vele soorten en formaten. Wij zorgen ervoor dat de urn van uw keuze en het ontwerp van het monument met elkaar in overeenstemming zijn, zodat een mooi geheel ontstaat. Bekijk meer voorbeelden

3- Dekplaat met besparing

bloemen of opvulling met ander materiaal

Bij de dekplaat met besparing is er een ruimte vrijgehouden voor bloemen of opvulling met een ander materiaal.

Onze adviseurs laten u graag zien wat er met bijvoorbeeld een combinatie van planten en steensoorten te bereiken is. De resultaten zijn vaak zeer verrassend en een lust voor het oog.

Duurzaam en modern

hoogste kwaliteit materialen

Vanzelfsprekend garandeert Den Hollandsche ook bij een modern urnengraf dat de materialen duurzaam zijn.

Wij werken alleen met de hoogste kwaliteit natuursteen, RVS, glas en hout. Ook de combinaties van materialen zijn ‘beproefd’. Door hun ervaring weten onze ontwerpers, kunstenaars en ambachtslieden met welke technische aspecten zij rekening dienen te houden.

4- Geheel beplanting

veel mogelijk

Bij beplanting op graven is, ondanks de beperkte ruimte, veel mogelijk. Daarbij kunt u denken aan een seizoens- of vaste beplanting, of een combinatie daarvan.

Het is bijvoorbeeld heel goed mogelijk om te kiezen voor een mooie, groenblijvende bodembedekker en dat in de zomer te combineren met mooie éénjarigen en in de herfst en winter met bloeiende viooltjes.

Een aantal aspecten om over na te denken…

waar gaat uw voorkeur naar uit

Voordat we aan het ontwerp beginnen is het belangrijk om over een aantal aspecten na te denken:

  • Gaat uw voorkeur uit naar eenjarige of meerjarige bloemen en planten?
  • Wilt u dat de beplanting groen blijft in de winter?
  • Wilt u een combinatie van siersteen met beplanting?

Keuze van de grafbeplanting

wat past goed?

Uw keuze van beplanting dient natuurlijk afgestemd te worden op wat bij de overledene past: kleurig bloeiende bloemen waar de vlinders op af komen, een natuurlijk ogende beplanting met bijvoorbeeld fraaie siergrassen of meer een stemmige groene bedekking.

Regelmatig onderhouden

heeft u tijd

Planten en bloemen hebben onderhoud nodig, bent u in staat om de beplanting regelmatig te onderhouden?

Geen zorgen om onderhoud
Door uw grafbeplanting te laten onderhouden door een specialist, bijvoorbeeld een hoveniersbedrijf, hoeft u zich geen zorgen te maken over het onderhoud.

5- Sierstenen of keien

fraai met sedum

Door het natuurlijke karakter van sierstenen passen deze uitstekend bij grafbeplanting. Geschikte planten zijn onder andere sedum en siergras. Sedum is hiervoor de meest ideale plantensoort.

Sedum is een vetplant en een bodembedekker die het hele jaar in wisselende gedaanten mooi blijft. Bovendien wordt dit plantje niet gegeten door konijnen.

Natuurlijk gedenkteken

te zien in onze inspiratietuin

Natuurlijk gedenkteken met een staande kei die aan de voorkant gepolijst is. De glazen letterplaat is voorzien van het opschrift en ter decoratie is er een roos op gezandstraald.

Geknabbelde rand

De rand van het glas is geknabbeld afgewerkt om de glazen gedenkplaat een natuurlijkere uitstraling te geven.

Keien grafmonument

RVS omranding

Natuurlijk grafmonument met zwerfkeien die geplaatst zijn binnen een omranding van RVS. Het opschrift is geplaatst op een glazen gedenkplaatje.

Een ander alternatief is om de belettering in brons uit te voeren en op een zwerfkei te plaatsen, op de glazen letterplaat is dan bijvoorbeeld een foto of spreuk te plaatsen.

Vogels en vlinders

meest toegepast

Een van de meest toegepaste accessoires op een grafmonument zijn wel vogels en vlinders.

Vrijwel alle soorten grafmonumenten zijn geschikt voor het toepassen van een dergelijk accessoire. Het zorgt ervoor dat de strakke lijnen van een modern monument warmer overkomen en versterkt de sierlijke uitstraling van een klassiek grafmonument.

Bekijk voorbeelden in RVS, glas, brons, lood en cortenstaal.

Natuurlijk monument

prima te combineren met glas

Glas biedt meer mogelijkheden, omdat de ruimte op een zwerfkei of natuurlijk grafmonument vaak beperkt is.

Glas biedt vele mogelijkheden om het gedenkteken te voorzien van een persoonlijke tint. Dit kan een spreuk, een foto maar ook een vorm, afbeelding of decoratie zijn met een symbolische betekenis.

6- Siergrind

combineren met het natuursteen

Siergrind zijn steentjes die in kleur gecombineerd kunnen worden met natuursteen. Wij adviseren u vooral niet te lichte steensoorten te nemen als het monument in de buurt van bomen staat.

Ook is het belangrijk onder de steentjes worteldoek aan te brengen of te kiezen voor een gesloten betonfundatie.

Graflantaarns

licht en sfeer

Een graflantaarn geeft sfeer en licht aan een grafmonument, met name in de uren van de dag dat het donker is.

Ook in het volle daglicht tijdens de herfst en winter geeft een graflantaarn een grafmonument net dat beetje extra.

Bekijk voorbeelden van graflantaarns.

Urnengraven met gekleurd glas

gebogen glas letterplaat

Glas kan in verschillende tinten worden uitgevoerd. Transparant blauw geeft bijvoorbeeld zeer sfeervolle resultaten.

Een glasplaat kan ook aan de achterzijde worden voorzien van een kleurenprint, die dekkend of semi-transparant kan worden uitgevoerd.

Bloemen van cortenstaal

mooi roestkleurig

Cortenstaal wordt vaak gekozen vanwege de prachtige, roestkleurige uitstraling van het metaal. Cortenstaal is uitstekend toe te passen op grafmonumenten, als persoonlijke accessoires maar ook als letterplaat en omranding.

Bekijk meer voorbeelden van cortenstaal toepassingen op de cortenstaal pagina.

Technieken met glas

kleur en uitstraling

Bij glas geven technieken als glassfusion, buigen, lakken en emailleren een stijlvolle tint aan het urnengraf. Glas is tevens een materiaal dat stemmingen en emoties op een bijzondere en onvergetelijke wijze kan weergeven.

Met glas geven we het monument kleur en een eigen unieke uitstraling.

Combinatie met boomschors

beschermen tegen uitdroging en vorst

Boomschors is een natuurlijke bodembedekker die de onkruidgroei verminderd. Boomschors beschermt de grond tegen uitdroging en de bodem tegen vorst.

Naast de genoemde voordelen geeft boomschors het monument ook een mooie en natuurlijke uitstraling.

Monumenten in het echt bekijken

Wij bieden u de mogelijkheid om ruim 600 modellen in het echt te bekijken. Zeer veel verschillende modellen en kleuren natuursteen zijn toegepast in voorbeeld grafmonumenten. Alle modellen uit onze inspiratietuin kunnen wij plaatsen in verschillende afmetingen en materiaalsoorten. Ook bieden wij de mogelijkheid om deze modellen te gebruiken als uitgangspunt voor een persoonlijk grafmonument.

Wij geven u advies en informatie over alle mogelijkheden en ondersteunen u in de keuzes die gemaakt moeten worden. Vragen, meer weten of een afspraak maken?