Symboliek grafstenengedenkbeelden en symboliek

Beelden en symbolen zijn bijna altijd met elkaar verweven. Een beeld bevat immers een symbool en heeft daardoor symbolische betekenis. Steeds vaker worden symbolische betekenissen vertaald in een grafmonument. Op deze wijze geeft u de grafsteen een eigen tint. Op deze pagina beschrijven we de symbolische betekenis van beelden.

Persoonlijk symbool

In een persoonlijk symbool leggen we de kernwaarden van de persoonlijkheid vast. Een persoonlijk symbool wordt daarom speciaal voor u ontworpen en gemaakt.

grafsymboliek ring op grafsteen

Twee ringen

Twee ringen symboliseren trouw. U ziet vaak 2 ringen toegepast op een familiegraf.

symbolische betekenis herder op grafsteen

De herder

De schaapherder staat voor het bieden van veiligheid en zorgzaamheid.

symbolische betekenis zon op grafsteen

De zon

Een rijzende zon staat voor vernieuwd leven en wederopstanding. Een ondergaande zon voor de dood en een schijnende zon voor eeuwig leven.

Bronzen grafaccessoires

belettering in bladgoud

Familie urnengraf waar de zuilen toepasselijk zijn uitgevoerd in verschillende soorten en kleuren natuursteen.

De bronzen grafaccessoires geven het monument een eigen sfeer. De in bladgoud uitgevoerde belettering maakt het opschrift goed leesbaar en past goed bij de kleuren van het natuursteen en het brons. Bekijk meer voorbeelden van vogels en vlinders.

Duurzaamheid en levenskracht

symbolische betekenis boom

Bomen betekenen duurzaamheid en levenskracht, voor lange tijd, een boom kan immers erg oud worden.

Een boom, diep geworteld in de aarde symboliseert ook verbondenheid tussen mensen. Bekijk meer voorbeelden van bomen en bloemen.

Kwaliteit gedenktekens

grafaccessoires en beelden

Omdat duurzaamheid een vereiste is voor een grafmonument en alles daaromheen worden ook onze beelden en symbolen uit hoogwaardige, onvergankelijke en zeer duurzame materialen vervaardigd.

Goed vastzetten
Grafaccessoires en beelden zetten wij altijd onwrikbaar vast op het grafmonument. Hiervoor gebruiken wij chemische ankers.

Opengeslagen boek

symbolische betekenis

Urnengedenkteken waar het opschrift en de decoraties zijn geplaatst op een opengeslagen boek.

Een opengeslagen boek verwijst naar het boek des levens, het is een verwijzing naar het boek waarin alle daden opgetekend zijn.

grafsymbolen anker, hart en kruis

Anker, hart en kruis

Dit is het symbool van de belangrijkste Christelijke deugden, geloof, hoop en liefde en staat het voor standvastigheid, vastberadenheid en trouw.

grafsymbolen vlinder op grafsteen

Vlinder

De symbolische betekenis van een vlinder is vrijheid, transformatie, vreugde, moed en ontwikkeling.

grafsymbolen vogel op grafsteen

Vogel

Een vogel staat symbool voor eeuwig leven, gevleugelde ziel en spiritualiteit.

Beschrijving kernwaarde

symbolische betekenis dieren

Met de keuze van een dier als symbool beschrijft u de kernwaarde van de persoonlijkheid van de overledene.

Vrijwel alle dieren hebben een symbolische betekenis. U kunt natuurlijk ook een favoriet dier van de overledene op het monument plaatsen. Bekijk meer voorbeelden van foto’s en afbeeldingen.

Herinneringen

verwerken van verdriet

Het graf is de plaats van herinnering. Een symbool of figuur geeft u een steunpunt en roept herinnering op.

Samen met ontwerpen en realiseren we een plekje waar verdriet beleefd en verwerkt kan worden.

Engelen en heiligen

grafaccessoires en beelden

Engelen staan bekend als hemelse boodschappers en vormen een brug tussen het hogere en de aarde.

Ons assortiment beelden van engelen en heiligen bestaat uit verschillende formaten beelden in verschillende stijlen, van klassiek tot modern. Bekijk meer voorbeelden van engelen en heiligen.

Beeld als grafmonument

we maken het ontwerp samen met u

Een beeld van een engel of heilige kan zo mooi en compleet zijn dat het op zichzelf al toegepast kan worden als grafmonument.

Samen met u ontwerpen en realiseren we een persoonlijk beeld. We geven het beeld precies die uitstraling die u in gedachte heeft.

Bekijk meer voorbeelden van gedenktekens met beelden.

Persoonlijk ontwerp

een tastbare herinnering

Het persoonlijke ontwerp biedt u de mogelijkheid een tastbare herinnering aan uw dierbare vast te leggen en te verwerken in een grafsteen met uw eigen symboliek.

Wij trachten uw emoties te vertalen in een grafmonument met uw eigen uitgekozen kleuren, vormen en materiaalsoorten.

Bekijk hoe het werkt

grafsymbolen duif op grafsteen

Duif

De duif geldt vooral als zinnebeeld van de levensgeest, de adem en de ziel; daarnaast vrouwelijkheid en moederlijkheid. Duiven behoorden bij de hemelgodinnen en bij de koninginnen van het heelal.

grafsymbolen hartje

Hartje

Het hart heeft in veel culturen een symbolische betekenis. Een wereldwijde betekenis van het hart is symbool van de liefde dat sinds de middeleeuwen in zwang is.

grafsymbolen kruis met lus ankh

Ankh kruis

Het is te zien als levensadem of goddelijke vonk, die het leven mogelijk maakt. Het is ook een uitbeelding van de levenschenkende eigenschappen van water en lucht.

Urnengraf brons

verstrengelde handen

De in brons uitgevoerde verstrengelde handen verbinden twee urnengraven of twee helften van een urnengraf.

Hiermee houden echtelieden elkaar ook na de dood vast. Het symbool van liefde, trouw en de verbondenheid tussen 2 geliefden.

Het model en het materiaal

in verschillende materialen te realiseren

Een symbool kan als een extra toevoeging op een grafmonument worden afgebeeld. Maar ook kan het symbool centraal staan en als uitgangspunt dienen voor het grafmonument.

Wij raden u aan om eerst naar een model te kijken dat u aanspreekt. Let daarbij op vorm en uitstraling. Wanneer u weet welke modellen u mooi vindt, kunt u gaan kijken naar materialen. Alle modellen zijn namelijk in verschillende materialen uitvoerbaar.

Christelijke symbolen

kruis

Symbolen hebben vaak een zeer oude oorsprong. De betekenis van bepaalde symbolen is in deze tijd niet altijd even bekend.

Het bekendste symbool is uiteraard, het kruis. Het kruis verwijst naar de kruisdood van Christus. Het is het symbool voor het christelijke geloof.

Bekijk meer voorbeelden van kruizen op een grafsteen.

Bloemen

symbolische betekenis

De symbolische betekenis van de meeste bloemen is verbonden met levenskracht, groeikracht, levensvreugde en vergankelijkheid.

Zonnebloem
De Inca’s vereerden de zonnebloem als beeld van hun zonnegod. In Nederland wordt de zonnebloem vaak gezien als teken van liefde voor de zon.

Roos
De roos staat voor liefde, vreugde en geluk. Een geknakte steel symboliseert het door de dood afgebroken leven.

Van kleur voorzien

specifieke eigen uitstraling

Door het brons van een kleur te laten voorzien kunt u het materiaal en de daaruit gevormde letters een zeer specifieke, eigen uitstraling geven.

Hierdoor kan brons ook worden gecombineerd in een moderne vormgeving. Kleuren kunnen goed in harmonie gekozen worden met andere toegepast materialen.

Ontwerp

juiste glastechnieken

Ieder monument wordt door onze glasspecialisten in ons atelier geheel vormgegeven: het ontwerp, de glasbewerking en het aanbrengen van tekst.

Het monument wordt door onze eigen medewerkers geplaatst op de begraafplaats. Samen met u ontwerpen we een persoonlijk gedenkteken en gebruiken daarbij de glastechnieken die het beste bij uw wensen passen.

Voorbeelden van glazen gedenktekens.

Persoonlijk ontwerp

goed luisteren naar de wensen

Zeer elegant gedenkteken. De engel is door middel van diverse ambachtelijke straaltechnieken tot stand gekomen. Het glas heeft diepte gekregen door het in verschillende gradaties te wazen.

Een gedenkteken als deze komt tot stand door actief te luisteren naar de klant en te weten wat wel en niet esthetisch verantwoord is.

Glazen letterplaat

gematteerd, geen omgevingsruis

Het glas van de grafsteen is volledig gematteerd waardoor deze minder vatbaar is voor het beeld in de omgeving. De roestvast stalen vlinders staan symbool voor de vrijheid.

Vlinders
We bieden u de mogelijkheid om vlinders in brons, RVS, glas, aluminium en lood te plaatsen op het gedenkteken. Bezoek de pagina vogels en vlinders voor meer informatie en voorbeelden.

Engel op grafsteen

vele mogelijkheden

De engel is de boodschapper van God en daarmee de schakel tussen het hemelse en het aardse leven. De gevleugelde engel is voortgekomen uit de klassieke Nike figuur en Victoria, de gevleugelde godin van de overwinning.

Ons uitgebreide assortiment met grafaccessoires biedt u de mogelijkheid om altijd iets moois en passends uit te zoeken. De accessoires zijn uitgevoerd in verschillende materialen, vormen en afmetingen. Bekijk meer voorbeelden van engelen en heiligen.

Bronzen regenboog

glasparels

Urnenplaat waar in het natuursteen de vorm van een rivier is aangebracht. De rivier is gevuld met glasparels welke in diverse kleuren verkrijgbaar zijn.

Een regenboog heeft meerdere symbolische betekenissen. Leven, hoop, goddelijkheid, schepping, inwijding, potentieel, harmonie, voorziening, uitbreiding, hemelvaart, geestelijkheid en transformatie.

Persoonlijke bronzen accessoires

herinneringen

Een persoonlijk monument zegt iets over de overledene en roept herinnering op. We ontwerpen samen met u een mooi monument waarbij we door de juiste materialen toe te passen het monument die uitstraling geven die zowel goed bij u als bij de overledene past.

Samen met u realiseren we een mooi gedenkteken en een fijne plaats om naar toe te gaan.

Wat ziet u zelf

persoonlijk monument

Het meest belangrijk is natuurlijk wat u zelf in een bepaald symbool ziet en welke betekenissen u hieraan geeft. Juist dat maakt het zo persoonlijk.

Samen met u ontwerpen en realiseren we een persoonlijk monument.

Anker als letterplaat

cortenstaal en teakhout

Het anker symboliseert verschillende onderwerpen, welke allen naar elkaar te herleiden zijn. De bekendste, symbolieken van een anker zijn hoop en standvastigheid.

Persoonlijk gedenkteken waar de twee cortenstalen gedenkplaten samen een anker vormen. Op het goed bijpassende liggende gedeelte van teakhout is een cortenstalen naamplaatje over het teakhout geplaatst. Bekijk meer voorbeelden van cortenstaal, of teakhout.

Natuurlijke zuilen

rvs band

Natuurlijk urnengraf waar de rvs band de natuurstenen zuilen als het ware omarmt en symboliseert liefde en verbondenheid. Het monument biedt veel mogelijkheden om deze te voorzien van een persoonlijke tint.

Op de zuilen kan belettering, een decoratie, of bijvoorbeeld een foto worden aangebracht. Ook kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een bijpassend glazen gedenkplaatje op de vloer van het monument. Bekijk meer voorbeelden van RVS grafmonumenten.

Vanuit uw budget

een passend gedenkteken

Een bijzondere grafsteen is niet per definitie kostbaar. Een passend grafmonument vanuit een voorbeeld, uw ideeën en/of wensen binnen uw budget.

Een mooi monument hoeft niet perse duur te zijn. We kunnen door creatief te zijn altijd iets moois en passend maken voor een relatief laag budget. Het gaat tenslotte om de juiste combinatie van kleur, materiaal en vorm. Samen met de letters en accessoires moet dit schoonheid rust en eenheid uitstralen.