Huisdier cremeren – informatie en kosten

Informatie over na het overlijden van uw huisdier

Het verliezen van een huisdier is een emotionele gebeurtenis. U heeft het waarschijnlijk al even aan zien komen en op een gegeven moment heeft u deze zware beslissing moeten nemen. Het is niet makkelijk maar u moet na het overlijden een besluit nemen over wat er moet gebeuren met het lichaam van uw huisdier. Er zijn hiervoor een aantal opties:

  • U kunt uw huisdier begraven in uw eigen tuin of laten begraven op een dierenbegraafplaats
  • U kunt er voor kiezen om uw huisdier achter te laten bij de dierarts
  • Vaak kunt u uw huisdier afgeven bij de gemeente
  • U kunt er voor kiezen om uw huisdier te laten cremeren.
In het geval dat u uw overleden huisdier afgeeft bij de gemeente of achterlaat bij de dierenarts dan gaat uw overleden huisdier naar de destructor. De destructor is een verwerkingsbedrijf die er voor zorgt dat uw huisdier wordt vernietigd. Uw huisdier wordt in dit geval samen met andere dieren en vee fijngemalen, gekookt en gedroogd. De restmassa wordt gebruikt voor industriële doeleinden of als brandstof. U zult begrijpen dat dit geen persoonlijk en respectvol afscheid is.

Huisdier cremeren – individueel of samen met andere huisdieren

Het begraven in eigen tuin is vaak geen optie en het laten begraven op een dierenbegraafplaats vrij prijzig. Er wordt hierom vaak gekozen voor het cremeren van huisdieren. Bij het cremeren wordt uw huisdier door het crematorium met respect behandeld. U heeft de keuze om uw huisdier individueel te laten cremeren of samen met andere dieren. Als u kiest voor een crematie samen met andere dieren dan wordt de as van uw huisdier vermengd met andere dieren en kunt u deze achteraf niet mee krijgen. De as wordt in dit geval door het crematorium uitgestrooid op een strooiweide.

Bij individueel cremeren gaat uw huisdier alleen en in zijn geheel de oven in. U kunt de as van uw overleden huisdier meekrijgen in een door u aangeleverde urn of strooibus.

huisdier cremeren urnen
huisdier cremeren urnen
urnen voor dieren
dieren urnen

Huisdier cremeren – diensten en kosten van de crematoria

De meeste crematoria bieden naast het cremeren van huisdieren ook andere diensten aan. Andere extra diensten die vaak aangeboden worden zijn: het ophalen van uw huisdier, opbaring van uw huisdier, een plechtigheid en een koffietafel. De diensten en kosten verschillen per crematorium. Bij sommige crematoria is het ook mogelijk om in de avonduren of in het weekend de crematie te laten uitvoeren tegen een extra kostprijs.

De kosten voor het cremeren van huisdieren zijn vaak gebaseerd op het gewicht van het overleden huisdier met een minimum bedrag. Uiteraard hangt de kostprijs ook samen met het feit of u uw huisdier individueel wilt laten cremeren of tegelijk samen met andere huisdieren.

Voor een hond bedragen de kosten voor een groepscrematie gemiddeld: 115 euro en voor een individuele crematie gemiddeld: 170 euro. Omdat een kat wat lichter is zijn de kosten voor een kat minder hoog. Voor een kat bedragen de kosten voor een groepscrematie gemiddeld: 70 euro en voor een individuele crematie gemiddeld: 129 euro.

Dieren urnen – asbestemmingen voor uw huisdier na het cremeren

Indien u er voor heeft ervoor gekozen om uw huisdier individueel, dus niet tegelijkertijd samen met andere huisdieren, te laten cremeren, dan krijgt u na het cremeren een strooikoker met as of een urn met as mee. In het geval van een urn is de as gevuld in een door u persoonlijk uitgezochte urn. Heeft u gekozen voor een strooikoker dan is het goed om te beseffen dat verstrooiing een definitieve keuze is die niet meer ongedaan gemaakt kan worden.

Een urn voor uw huisdier uitzoeken

Onze collectie met dieren urnen bestaat uit een assortiment van urnen die binnen of buiten geplaatst kunnen worden. Doordat de dieren urnen in veel verschillende kleuren en stijlen geleverd kunnen worden bieden wij u de mogelijkheid om een passende urn uit te zoeken die zowel goed bij uw huisdier past als in de omgeving waarin deze geplaatst gaat worden.

Een aandenken aan uw huisdier voor meerdere baasjes en vrouwtjes
U kunt ook kiezen voor mini urnen. Een mini urn is een kleine urn waarin een kleine hoeveelheid as kan worden bewaard. Door toepassing van één of meer mini urnen kan de as worden bewaard door meerdere baasjes en vrouwtjes. Vaak wordt dit als prettig ervaren, omdat zo iedereen thuis een eigen gedenkplek kan creëren. Ook wanneer u de as wilt verstrooien en daarnaast een klein deel wilt bewaren, kunt u gebruik maken van een mini urn.

huisdier cremeren urnen collectie
huisdieren crematie urn voorbeelden
urnen uitzoeken voor huisdieren

Verschillende manieren voor het verwerken van de as van uw huisdier

Naast een urn kan de as ook op vele andere manieren worden verwerkt, bijvoorbeeld in een: asbeeld, assieraad, of bijvoorbeeld in een zuil of ander monument voor bij u in de tuin. Indien gewenst is het mogelijk om de as te verdelen over de verschillende opties die er zijn.