Urnen van lood

Loden urnen zijn duurzaam en hebben vaak een warme matgrijze kleur. In ons assortiment vindt u vooral exemplaren waarbij het lood gecombineerd is met glas. Dankzij het matte oppervlak van het materiaal hebben veel loden urnen een rustieke uitstraling.

Duurzaamheid van lood

Lood wordt sinds 5000 voor Christus al gebruikt voor allerlei toepassingen. Alchemisten dachten vroeger dat lood het oudste metaal was. Lood is uitstekend bestand tegen atmosferische invloeden. Bij blootstelling aan de buitenlucht wordt aan het loodoppervlak langzaam en geleidelijk een sterk hechtende en vrijwel onoplosbare oxidelaag gevormd met een zilvergrijze natuurlijke kleur.

Lood is een materiaal dat ’leeft’: het is plooibaar en kan geklopt, gegoten of gespat worden om tot een vorm te komen. Lood is duurzaam, maar verandert wel onder invloed van de tijd. Daarbij zorgen licht, schaduw en neerslag voor een steeds wisselende uitstraling. Het materiaal verkleurt bij gebruik binnenshuis van grijs naar zeer donker grijs, bijna zwart. Dit kan wel enkele jaren duren. Bij gebruik buitenshuis verkleurt lood van grijs naar zilvergrijs.

Combinatie met glas

Lood wordt vaak gecombineerd met glas, waardoor prachtige ontwerpen ontstaan. Het lood heeft een zachte, solide uitstraling, glas voegt een sprankelend element toe. Hierdoor ontstaat een mooi contrast. In veel van onze loden urnen vindt u deze bijzondere combinatie terug.